Dagens BVC

Vikt: 5 450 gram
Längd: 64 centimeter

5 450 gram stannade alltså vågen på. Det är kanske inte så mycket, men sköterskan (en ny, vår vanliga har semester) tyckte inte alls att vi skulle vara oroliga. Han tyckte att Tyra ser så pigg och alert ut, och då säger det mer än vikten så länge som allt annat funkar bra. Dessutom så sa han att det är ärftligt. Han påpekade att jag inte är inte så stor och "grovlemmad" själv, och då är det helt naturligt att inte heller min dotter är det.

Han sa också att han såg att den andra sköterskan hade skrivit i journalen att hon hade rekommenderat lite extra ersättning, men han tyckte att det var mycket klokt av mig att jag inte hade följt det rådet eftersom han tyckte det var onödigt. Det var ju skönt att höra! :-)

Första smakisen!

 


När Tyra fyllde 4 månader igår så blev hon äntilgen smakprotionsmyndig! Detta firade vi nu ikväll med det allra första smakprovet mat! Det blev en succé, som väntat. Hon höll inte alls på att spotta ut och greja som man har hört om. Hade vi bara låtit henne fortsätta så hade hon nog gärna käkat hela skålen!

På menyn stod kokt potatis, strimlad i vitlökspress, och utblandad med lite bröstmjölk. Nu ska vi köra detta 3-4 dagar, sedan går vi vidare till nästa grönsak. Det här mina vänner, det är väldigt väldigt kul!

Jag filmade en liten snutt med min mobil. Kvaliteten är såklart helt kass, men jag vet att det finns en mormor, morfar och en moster som i alla fall gärna vill se! :-)



Big love at a parkinglot













Ett mysigt minne efter storhandlingen på Tyras 4-månadersdag igår. :-D

Slut


Bild: Ikea

Det är verkligen inte ofta som jag åker iväg för att handla enbart en sak. Vi har 3,5 mil till Ikea. Jag var väldigt skeptisk. Men okej då, det är ju hennes 4-månadersdag, tänkte jag. När vi kom fram hände det otänbara, stolen var slut. Slut! Jag trodde inte att det kunde hända... Så snopet! Borde ju ha kollat på nätet innan såklart, men det är lätt att vara efterklok... Vi fördrev några timmar på Väla i alla fall, och så fick vi handlat lite mat och billiga blöjor på Maxi. Alltid nåt. Men vad ska vi nu sätta Tyra i när hon ska få kladda med sina smakisar? Grrrr... Dumma Ikea!

Tyra 4 månader!!


Nyvaken liten skatt på 4-månadersdagen.

I dag började Tyras morgon med att vi sjöng för henne. Det gillade hon. Det är ju hennes 4-månadersdag i dag! Det känns som att den här senaste månaden, mellan 3-4 månader, måste ha varit den mest utvecklande hittills. Det är ju knappt samma bebis, om man tänker tillbaka på 3-månadersdagen. Hon växer verkligen varje dag. Det är så häftigt!

Samtidigt så är hon fortfarande så liten. Hon har bara levt i 4 månader. Tänk hur mycket till som ska hinna hända bara innan hon fyller 1 år! Sedan 2 år, 7 år, 15 år ...och såsmåningom vuxen! Det är verkligen häftigt att vara mamma, och tänka på hur mycket vi ska få uppleva tillsammans genom alla månader och år som kommer!

Jag försöker tänka varje dag att det är faktiskt inte bara en vanlig tråkig onsdag i dag. Det här är en dag i Tyras barndom. Den barndom som hon ska minnas hela livet, se tillbaka på och vara nostalgisk över. Jag vill att hon ska minnas sin barndom med en enorm lycka. Som en spännade tid, då hon fick göra mycket roliga saker, lära sig, upptäcka världen. Jag vill att hon ska minnas mig som en rolig mamma, som engagerade sig i henne och gav henne mycket kärlek och många skratt. Alltid fanns där, ungefär som min egen mamma alltid gjort.

Jag vet att hon just nu är så liten att hon kanske ändå inte minns, men jag brukar tänka så ändå för det skadar verkligen inte att öva. Det här är den största utmaningen jag någonsin har ställts inför i hela mitt liv. Det tar på krafterna att aldrig få vara ensam, att koppla bort allt ego. Att ALLTID vara tillgänglig - oavsett tid på dygnet, sinnesstämning, i sjukdom och i hälsa, i nöd och lust. Det skadar verkligen inte att öva nu. Förhoppningsvis har övningen gett färdighet tills minnena börjar etsa sig fast i Tyras medvetande, så att jag då kan orka vara den där supermamman som jag önskar så djupt.

I dag är en dag i Tyras barndom. En helt fantastisk dag! Solen skiner. Jag ska nog försöka göra mig lite i ordning så kanske Tyra och jag kan gå och hämta pappa i skolan om en stund. Han har sin första riktiga skoldag med lektioner efter sommarlovet. Kanske ska vi sedan förbereda lite för Tyras första smakportioner med mat. Välja nåra riktigt fina potatisar på Hemköp. Funderar också på att åka till Ikea och köpa en barnstol, vore ju praktiskt. Men kanske är Tyra för liten än?

För exakt 4 månader sedan låg Tyra fortfarande i min mage. Om ungefär 3 timmar möttes våra blickar för allra första gången! Ni kunde lika gärna ha sagt att det var ett par år sedan. Jag hade köpt det rakt av, så avlägset känns det... Den där stora magen, otympligheten, klådan som höll mig vaken om nätterna. Pirret i magen, maktlösheten, förhoppningarna och oron. Tänk att allt blev så här bra!! *lycka*

Vardag

Jag inser att det kanske är lite ologiskt att döpa ett inläggs som skrivs just en söndag till vardag, men jag tänkte dela med mig av några glimtar från vår vardag under veckan som gått. En vecka som till stor del präglades av Tyras vaccination och Josefs tentor.

Tyra blev rätt sänkt av sputorna hon fick i måndags. Febrig, gnällig och lite allmänt ynklig. Glädjen var därför stor när hon precis lagom till vår minisemester i fredags plötsligt var sittt gamla vanliga jag igen, med skratt som avlöser varandra och ett tålamod som förvånar alla. Hon är fantastisk!

Tentorna som Josef skrev i onsdags gick bra dom också, så skönt! Nu har han bara två tentor kvar att skriva imorgon, sedan är det förhoppningsvis slut på tentor på ett bra tag framöver! Mer tid för Tyra och mig - we like!! :-)


Pappa leker alltid de roligaste lekarna!



Åh, vad vacker jag är!



Lite febrig efter vaccinationen, då är det skönt att ligga naken och leka.



Se så stor jag har blivit i mitt babyskydd nu! Snart dags att ta bort spädbarnskudden...



Tyra har en "thing" för tvättlappar. Hon lyckas alltid pilla fram dem, hur små eller gömda dom än må vara. Många gånger är tvättlappen roligare än själva leksaken.


En shoppingtur med mamma.



Påkomna mitt under en eftermiddagslur i soffan.



Åh, vad mina nya leksaker är roliga!



Dom är mina, fattar du? Försök inte ta dom!

Exakt så är det

Jag brukar inte vara något fan av Alex Schulman, men hans pappablogg är faktiskt riktigt rolig, känslosam, och ibland tankvärd. Läs det här. Exakt så är det: http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2009/07/kan-ni-tvatta-handerna

"Här är Charlie med morfar Bengan. Han har tvättat sig om händerna. Men ändå. Vem vet vad det finns för sjukdomar i det där skägget. Men man vågar inte säga något. Man sitter still. Lugn i båten. Försöker föra en konversation, men inombords håller man på att gå sönder av oro."


Ett mycket träffande utdrag. Så är det JÄMT. Exakt så. Vet inte hur många gånger man suttit där stel som en pinne och iaktagit varenda liten rörelse i näheten av Tyra...

Minisemester i Halmstad, Tylösand och Ullared


Klockan är 21:57 och solen går ner över havet i Tylösand.

Igår var vi iväg på en liten minisemster igen. Först ut var Halmstad där vi trängdes med det fina folket på uteserveringarna för att sedan gå runt och inspirationsshoppa i alla små mysiga specialbutiker. Vi var sedan lite osäkra på om vi skulle bege oss ut för lite strandliv i Tylösand eller att testa på lyckan på det omtalade GeKås i Ullared. Ett stort åskmåln som på ungefär 1,5 minut dundrade in och mörklade hela Halmstad avgjorde saken, så vi skyndade oss till bilen och satte av mot Ullared.

Varken jag eller Josef hade varit på GeKås, så vi var minst sagt nyfikna. Det är ju så obegripligt att folk går upp vid 4-tiden på morgonen för att sätta sig på en buss i 6-7 timmar enbart för att få handla i en billighetsbutik liksom... Och efter att jag har varit där måste jag säga att det är precis lika obegripligt som innan. Visst, det var bättre grejer än jag trodde, men ändå...? Det var kul att se i alla fall. Vi höll oss mest i babyhörnan och berikade Tyras leksaksamling med några Brioklassiker.

När vi skulle bege oss hemåt igen var vädret återigen strålande och solen som snart skulle gå ner inspirerade till ett hastigt beslut när vi såg Tylösand skyltarna torna upp längs motorvägskanten.
– Vi stannar och tittar på solnedgången va?
– Okej!
Ett par minuter senare var vi framme vid strandkanten och där satte vi oss och kramades i snålblåsten för att få se en makalös föreställning på himlen. Mysigt! Vi gick en liten promenad och minglade i all stillhet bland yriga sommarklädda semesterfirare på klipporna utanför det legendariska hotellet och sedan styrde vi kosan hemåt igen. Vi var hemma vid midnat. Trötta, men väldigt väldigt nöjda.

5305 gram



Det är ingen direkt tungviktare vi har. 5305 gram och snart 4 månader. BVC tyckte att det var sådär, en nerförsbacke i deras fina kurvor. Sköterskan tyckte att vi skulle börja ge Tyra lite extra ersättning mellan måltiderna. Jag är spontant ganska skeptisk. Allt funkar ju så himla bra med amningen. Jag har alltid mat till Tyra när hon vill äta, hon äter tills hon blir mätt, och oftast finns det gott om mat kvar även då. Tyra sover hela nätterna, och det är full rulle hela dagarna. Hon ligger långt fram i utvecklingen, och har aldrig varit sjuk. Hon verkar liksom inte direkt lida brist på så mycket...

Jag ska fundera lite och se hur vi ska göra. Vi fick i alla fall en tid för extra vägning nästa vecka igen. Förhoppningsvis så har hon väl tjockat på sig lite tills dess :-)

Vaccineringen blev nog en liten chock. Tyra har förmodligen aldrig upplevt smärta förut, aldrig i hela sitt liv. Hon grät på ett helt nytt sätt, och snyftade under tröstamningen. Det sved ordentligt i mammahjärtat. Men det verkar ha varit en kortvarig smärta. När vi gick hem log hon och skrattade i vagnen igen. Skönt. Nu sover hon lite. Har hört att barnen kan sova mycket efter vaccinet. Ingen feber i sikte än. Så skönt. Hoppas att hon slipper. Men skulle det komma så har vi köpt lite alvedon, med skogsbärssmak. Det skulle hon säkert tycka vara spännande då. Vår lilla, lilla prinsessa. Lilla älsklingen. Kärleken är oändlig.

Första vaccinet



Usch, imorron ska vi gå upp tidigt för att gå till BVC. Där ska Tyra få sina första vaccin. En spruta i varje lår. Det ska inte bli roligt alls. Hur ska man hinna trösta efter första sprutan när dom ska sticka på en gång igen i andra benet? Stackars, stackars lilla Tyra. Tur att både mamma och pappa kommer att finnas tillhands i alla fall.

Det som ska bli roligt är däremot att se hur mycket hon väger nu. Hon var ju lite för lätt sist, förhoppningsvis så har hon hämtat igen det imorron. Vi ska även fråga om det där med smakisarna. Vissa säger att man ska börja redan vid 4 månader, det fyller ju Tyra bara om 10 dagar! Det ska bli så väldigt roligt när hon ska få smaka på lite vanlig mat. Vi längtar så mycket efter att se hennes reaktion!! (Även om jag har tänkt fortsätta med amningen ett bra tag till.)

Ps. Benjamin Button var en väldigt vacker film. Helt klart sevärd, om någon missat.

Inneväder

         

Imorse vaknade vi av ett riktigt oväder. Regnet smattrade på snedtaket med bjälkarna och åskan mullrade med djup och myndig stämma. Hur mysigt som helst. Vi låg hela familjen i sängen och bara lyssnade och njöt. Sedan dess har det i och för sig bättrat på sig ordentligt utanför fönstren, men det är ändå riktigt inneväder. Grått och disigt. I love it.

Vi gick på promenad och hyrde två filmer som vi nu ska se. The Curious Case of Benjamin Button med Brad Pitt och Revolutionary Road med Leo och Kate Winslet. Jag ser så väldigt sällan på film, så det ska bli riktigt roligt. Så himla mysigt att kura ihop sig med världens bästa docka under en filt i soffan, kramas, och försvinna in i en annan värld för en stund. Hoppas att regnet och åskan återvänder...

Minisemester i Smygehuk/Böste och Malmö

Ikväll kom vi hem från en mysig liten minisemester. Vi åkte först ner till Sveriges allra sydligaste udde och hälsade på vår goda vän Thea och hennes familj som har ett sommarställe där. En riktig sommaridyll, hur mysigt som helst. Deras hus ligger 10 meter från havet, och det var rofyllt att somna till ljudet av havets rullningar på kvällen. Det bjöds på strålande sol och fantastisk sommarmat i form av grillat, rökt lax och färska primörer. Lilla Böste påminde om Sigtunas äldsta delar, fast nästan ännu mer pitoreskt. Sommar, sommar, sommar. Så härligt!

På vägen hem stannade vi i Malmö och umgicks med våra vänner Petrus, Sara och deras två små charmtroll Theodor och Rusfus. Tyra och Rufus var beräknade att födas på samma dag, och det lyckades dom nästan med. Rufus valde dock att stanna kvar i mammas mage två dagar extra. Riktigt kul att få träffa en Tyrakompis som är exakt lika gammal (och hela 3 kilo tyngre!!). Vi stannade över natten och det var jätteroligt att få hänga med Petrus och Sara "på riktigt" för en gångs skull. Även roligt att få hänga i Malmö, det är ju en så trevlig stad.

Nu känns det dock fantastiskt att vara hemma igen. Jag läääääängtar efter att få vakna imorgon bitti av Tyras lilla kvitter och bara leka, leka, leka hela dagen! Det fina vädret ska tydligen hålla i sig ett tag till, trevligt. 


Sakletande på stenstranden i Smygehuk.


Lilla familjen längst ut på piren på Sveriges allra sydligaste udde.


Grillmästaren Thea. Havet ligger precis där bakom buskarna - fantastiskt!


Tyra och Rufus hänger i Folkets Park i Malmö. Två dagar och tre kilo skiljer dem åt!


Parkhäng.

Picknick

Vet inte om jag har nämnt att vi bor granne med en nationalpark? Söderåsen heter det, eller Skäralid, eller Kopparhatten, något såndant. Alla säger olika. Fantastiskt vackert är det i alla fall. Synd och skam att vi inte är där oftare. Idag blev det i alla fall en liten picknick. Hembakta chokladcookies, jordgubbsfestisar och singoalla med lakritssmak. Mysigt, i all sin enkelhet.






Rull-e-di-rull-lull-an-lej



Tyra har lärt sig rulla! Första gången var igår, och idag har hon upprepat konsten flera gånger till. Mage till rygg verkar vara lättast, men hon är endast en liten axel från rygg till mage också. Oddsen pekar på någongång under dagen.

Det går så sjukt fort nu. 3 månader måste vara någon form av gräns som passeras? Förut rörde det sig liksom mest om miner, nyanser på jollret, leendena och det fantastiska skrattet. Men nu, nu handlar det ju helt plötsligt om stora reformer. Lilla knytet kan förflytta sig, ända läge. Det är inte längre säkert att hon ligger kvar på samma ställe som vi lämnade henne. Mest troligen gör hon inte det. Kan ni tänka er vilken frihet det måste vara?

Dessutom så har hon blivit ett riktigt klåfinger. Armarna fäktar snabbt som tusan och med de små nävarna kniper hon åt sig allt hon kan komma åt. Och allt åker givetvis lika fort in i munnen. Vad sägs till exempel om ett berg med tvättlappar på skötbordet? Hon blir så ivrig och det riktigt lyser i ögonen på henne. Och när man försöker ta tillbaks grejerna blir hon ilsk. Riktigt ilsk. Skriker förtvivlat rakt ut och bli otröstlig ...ända tills man ger tillbaks det hon lagt beslag på. En vilja av stål. REDAN. Hur ska detta gå?

Kom att tänka på en sak...

Vid den här tiden för ett år sedan hade vi också precis kommit hem från en semester. Den gången hade vi varit en vecka på Kreta. En billig charter. Ett medelmåtta hotell på en knökfull strand. Inget speciellt alltså. Det var 42-43 grader varmt och vi spenderade dagarna under parasoll vid havet. Vi drack en väldans massa Frappe och Fanta Lemon. På kvällarna åt vi grillad kyckling med tzatziki och grekisk sallad. Grekerna bjöd på ouzo och underhållning. Varje kväll exakt samma sak. Fantastiskt, men kanske inte så spännande.

Våra andra resor har varit fulla av äventyr. Månader i streck med packning på ryggen. Bland lösa tigrar, i djungler, hos avlägsna bybor, på luffen. Överfulla minneskort. Möten som berör och inspirerar - på livstid. 

Jag kollade igenom förra årets Kretabilder. Brunbrända kroppar i solstolar, på stranden, posserande i vattenbrynet eller med en dricka i handen. En tur till en vattenpark, annars finns absolut inget som vittnar om något spännande. Ändå måste det vara just den resan som kammar hem titeln: Vårt livs resa!

Det var ju då allt började... Enkel matematik. Någonstans djupt inom mig började en Millimeter gro. Världens finaste lilla prick. ALDRIG hade jag då när jag gick på planet hem kunnat föreställa mig att jag skulle sitta här i lilla Ljungbyhed ett år senare med famnen full. Full av min alldeles egna lilla dotter.

Mitt hjärta rusar och slår volter - varje dag! Tänk att hon för ett år sedan bara var en liten prick, om ens det. Livet - det är så stort. Så vackert. Så oförutsägbart. Det vackraste vi har! Tänk på det mina vänner, tänk på det.


6 juli 2008, Agia Marina, Chania.

Play




















Hemma i Ljungbyhed igen!



Efter en härlig helg med Allie, Anders och kusinerna som avslutning på en fantastisk resa så är vi nu hemma igen. Vi kom igår kväll strax innan kl 23. Resan gick bra. Vi kom iväg från Uppsala vid 13-tiden, så ungefär 10 timmar tog det, men då hann vi med ett lååångt stopp på A6 i Jönköping för att sträcka på benen och bebisen.

Orginalplanen var att göra ett stopp på några dagar i Loftahammar även på vägen hem, men efter 19 dagar på resande fot så orkade vi helt enkelt inte. Jag ville bara hem. Längtan var enorm mot slutet! Sista natten låg jag till och med vaken och önskade att Tyra skulle vakna så att jag kunde få krama henne lite... Det känns som att man blir en så grymt tråkig mamma när man har folk runt sig jämt. Då blir det liksom mest mata-byta blöja-och-se-till-att-bebisen-är-tyst-och-lugn som gäller. Jag saknade VÅRA dagar. Dagarna då Tyra bestämmer precis allt och då vi sitter och leker i soffan hela dagen. Hon utvecklas ju så fort, så man hinner ju knappt med annars.

Men nu är vi alltså hemma och första dagen har varit precis så härlig som jag längtat efter! Vi har lekt och myst och badat med de nya badleksakerna, testat nya babygymmet, klippt av en hel hög med lappar från alla nya kläder, tvättat, packat upp, hängt in i garderoberna, testat alla nya prylar, pysslat och fixat. Och nu sitter jag här nyduschad insvept i min nya badrock som kom ut torktumlaren precis när klev ur duschen (timing!) och bara njuter. Om en stund ska Tyra få mat, sedan när mökret faller ska vi ta fram lite ostbollar, krypa upp i soffan och mysa till Brokeback Mountain. Josef har inte sett den! Kan ni tänka er? Missat en av 2000-talets vackraste filmer...



Ps. Eftersom jag fått frågan säkert 20 gånger - Nej, poolen som jag skrev om är inte Allies och deras. Den tillhör Allie och Anders goda vänner Magnus och Kristina. Väldigt trevliga människor! :-)

Liten plutt

Idag var vi och hälsade på det som ska bli vårt nya BVC här uppe. Väldigt trevligt ställe måste jag säga, känns kanon. Trots att vi inte ens tillhör dem just nu så tog sig den snälla sköterskan mycket tid och berättade (på eget initiativ) massa roliga saker om 3-månadersbebisar utveckling och ritade kurvor osv. Sånt som är kul när man är ny förälder. Tycker dom har varit lite dåliga på det där nere i Skåne.

Vi vägde och mätte lilla prinsessan också, och det visade sig att hon är just det. En liten prinsessa. Hon väger bara 5190 gr (nymatad). Sist vi vägde var strax innan 2 månader, och då vägde hon 4800 gr. Hon hade alltså bara gått upp knappt 400 gr. Det ligger som tur är inom normalvärdet, men BVC-sköterskan tyckte att vi skulle väga lite oftare nu för att hålla koll. På längden forstätter hon i alla fall att spurta och följer sin egen kurva lite över det snittet :-) Hon är 61,5 cm lång.

Det kändes lite jobbigt att Tyra inte hade gått upp så mycket i vikt, men BVC-sköterskan sa (precis som mamma brukar säga) att det viktigaste är hur barnet mår, inte hur kurvan ser ut. Och hon tyckte att Tyra såg ut att må väldigt bra, pigg och nyfiken, och att hon låg långt fram i utvecklingen. Skönt att höra!

Eftermiddagen ägnades åt diverse ärenden. Det var kul. Vi shoppade bland annat leksaker till Tyra för nästan 800 kr! (Vi hade ett presentkortskvitto på Barnens Hus som började blekna.) Jag längtar såååå efter att få ge allt till Tyra och leka. (Hon sover just nu.) Ska bli så kul att se vad hon tycker om grejerna! Vi var inne på (nya, stora) IKEA en sväng också och då fick Tyra en liten giraffskallra som åker jordgubbsbil som hon direkt började leka med. Det märks verkligen att hon uppskattar nya saker nu, det är så kul! Mitt ENORMA shoppingsug börjar även det bli mättat nu, så otroligt skönt!

Nu blir det smarrig kycklingmiddag med familjen Lindahl. Ses och hörs!

Tisdag och onsdag

 

Igår var det ju tisdag och idag är det onsdag, visste inte vilket som passade bäst som rubrik. Gårdagen började i alla fall med en shoppingrunda på stan. Så kul att äntligen få tid till det! Och det blev en väldigt bra runda. Trots att vi bara hann in i en knapp handfull butiker så fick jag med mig en hel del! T-shirts och linnen, någon topp och en kofta. Inget märkvärdigt, men sådant som behövs. Tillsammans med grejerna jag hittade på H&M på Gränby i tordags så känns det nu äntligen som att jag börjar ha något att sätta på mig igen. Sååååå skönt, det har verkligen varit en stor ångest i stort sett varje dag innan.

Sedan träffade vi i alla fall Jonas för en låååång och härlig lunch. Vi käkade på Åhléns, gallerian med bäst AC i stan. Tänkte att det kunde vara skönt för Tyra att få svalka sig en stund. Åhléns var dock riktigt bra att fika/luncha på! Måste komma ihåg det i framtiden. Gott om plats, väldigt lite folk, riktiga soffor att hänga i, mycket mat och enligt Josef var det även bra skötbord å sånt. Fina grejer!

När vi suttit så vi fått träsmak gick vi vidare en sväng på stan och då fanns det utrymme för lite Tyrashopping. Gjorde en del reafynd, najs! Sedan vinkade hejdå till Jonas och begav oss ut till Agersta för att hälsa på Allies lilla söta islänning Ylva. Hann aldrig träffa henne innan vi flyttade, men hon var väldigt fin. Tyras första möte med en häst!

Nu ska vi bada Tyra och göra oss i ordning, sedan ska jag ta med mig lillbruden och åka till Bälinge en sväng. Vi ska hälsa på hos Tove och hennes sötnosar Meija och Stella i deras nya hus. Ska bli väldigt roligt! Sedan ska vi försöka hinna med några ärenden i stan innan vi ska träffa Niclas och Jessica vid kl 19. Blir nog en bra dag det här också! :-)




RSS 2.0